TOP-1.2.1-16-JN1

Kedvezményezett neve: Tiszafüredi Református Egyházközség

Projekt címe: „Tematikus utak Tiszafüreden”

Támogatás összege:  293 482 116 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.17.

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-JN1-2019-00013

Projektünkben a pályázati felhívás c) „Kulturális vonzerőkön alapuló térségi hálózatok – tematikus utak – kialakítása, meglévők fejlesztése” jogcímét kívánjuk megvalósítani Tiszafüreden, a Nagykunság-Tisza-tavi térség és a Mezőtúr térsége – Tiszazug számára elkülönített indikatív keretösszegből.

A pályázat megyén belüli turisztikai helyszíneket összekötő, egy tematikára épülő turisztikai élményutak kialakítására és fejlesztésére kínál lehetőséget. Tiszafüred dinamikusan fejlődő turizmusa a Tisza-tó és a Tisza közelségén alapul. A számos természeti érték mellett ugyanakkor csodálatos kulturális látnivaló, épített örökség is található, melyek bemutatására vállalkozik Egyházközségünk. Ez a célkitűzésünk találkozik a JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM 2014-2020 1.4.3. Beavatkozás: Környezeti értékekre alapozott aktív turizmus fejlesztése célkitűzése mellett a következőkkel is: 5.2.1. Beavatkozás: Oktatási, nevelési intézmények fejlesztése, hiszen szervezetünk a fenntartója a helyi Általános iskolának. Ugyanígy fontos a.6. Prioritás: Településfejlesztési programok.

– A „Tematikus út egyes helyszínein található vonzerőkhöz kapcsolódó: építés, felújítás, bővítés, kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítása, fejlesztése” jogcímhez kapcsolódóan a tematikus utak kiinduló – és érkeztető pontján, Tiszafüred Fő utcáján egy közösségi színteret kívánunk építeni előadóteremmel, kiszolgáló helyiségekkel.

– A „Turistafogadás feltételeinek létrehozása, vendégfogadó terek, látogatóbarát funkciók, a színvonalas turistafogadáshoz szükséges szolgáltatási háttér kialakítása, bővítése” jogcímhez kapcsolódóan a felépítendő közösségi színtéren belül büfét és étkező helyet alakítunk ki, ahol a turisták megpihenhetnek, élelmet és innivalót vásárolhatnak. A kertben pihenő részt alakítunk ki, ahol kellemes környezetben kezdődhet vagy éppen érhet véget a kirándulás. Az épület földszintjén foglalnak helyet a nyilvános mosdók, pelenkázó, valamint az akadálymentes mosdó, míg az emeleten a további kiszolgálóhelyiségek.

– Az „Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása” jogcímhez olyan, a település és a környék kulturális értékeit bemutató előadásokat alakítunk ki, amelyek alkalmasak arra, hogy az érdeklődők kiválasszák a kínálatból a számukra legmegfelelőbbet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki nem tud annyi időt tölteni a környékünkön, hogy valamennyi látnivalót megnézze, vagy mozgáskorlátozottsága vagy akár az időjárás miatt bizonyos helyszínekre nem tud személyesen eljutni, ilyenkor helyben megtekintheti az adott értékről szóló kiállítást is. A közösségi színtér alkalmas arra is, hogy élő kulturális bemutatókat is fogadjon: koncertek, kiállítások, előadások, konferenciák helyszínéül szolgáljon.

– Az „Időjárás független, illetve célcsoport specifikus kínálati (program) elemek létrehozása, fejlesztése” elváráshoz is kapcsolódni kívánunk: Egyházközségünk rendkívül gazdag kapcsolatrendszerrel rendelkezik, hiszen mint intézményfenntartók helyben az óvodások és általános iskolások szüleivel, a hozzájuk érkező vendégekkel is kapcsolatba kerülünk. Ugyanakkor az egyházon belüli kapcsolatok is rendkívül széleskörűek: más parókiákkal is baráti kapcsolatban vagyunk. Elsődlegesen ezzel a speciális igényekkel rendelkező célcsoporttal dolgozunk együtt, ugyanakkor a városba érkező nagyszámú turista számára is kínálunk programot, pihenőhelyet.

Tiszafüredi Református Egyházközség által kialakított szakmai tematika mentén mutatjuk be azokat az elsősorban kulturális értékeket, amelyek az ide látogatók számára rövidebb vagy hosszabb itt tartózkodás során is változatos programokat kínálnak.

A tervezett program szorosan kapcsolódik a település egyéb turisztikai fejlesztéseihez. Tiszafüred a Tisza-tó turisztikai fővárosa, így számos, a természeti értékeket őrző és népszerűsítő projekt székhelye. A „Református értékek Tiszafüreden és környékén” című tematikus útvonal főbb állomásai: református templom, toronykilátó, tűzfigyelő szoba, Városháza, Kiss Pál tér, fazekasműhely (Miska kancsó készítése), Tisza, Hableány étterem (halászlé kóstolás), Lipcsey kúria (füredi nyereg), Morotva sétány, Tisza tó, Tiszaszentimre (Egyházi Pecsétes Téglamúzeum), Tiszaderzs: Bibiliamúzeum)

Megszakítás